Barszcz z boczkiem to świetna alternatywa dla barszczu ze smalcem lub smalcem, jeśli ich nie jesz. Okazuje się sycący, aromatyczny, smaczny i umiarkowanie tłusty. Złap dobry przepis, który został już wielokrotnie przetestowany w praktyce!
Składniki
- mostek wołowy - 1 kg
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- kapusta - 300 g
- korzeń selera - 200 g
- ziemniaki - 250 g
- papryka - 1 rzecz
- boczek - 300 g
- czosnek - 1 Głowa
- ocet jabłkowy - 2 art.
- pasta pomidorowa - 3 art.
- Burak - 2 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przykryj mięso zimną wodą, dodaj liść laurowy i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, usuwając pianę.
Pokrój ziemniaki, korzeń selera i pieprz w kostkę, posiekaj kapustę, posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę i buraki na grubej tarce.
Dodaj kapustę do gotującego się bulionu, a po 15 minutach ziemniaki i paprykę.
Podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor, dodaj buraki i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej ocet i koncentrat pomidorowy, dodaj zmiażdżony czosnek, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Wyślij pieczeń do bulionu i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Zmiel boczek czosnkowy do smaku w blenderze i smaż na średnim ogniu.
Dopraw Barszcz, zdejmij z ognia i dodaj boczek. Pozostaw do zaparzenia pod pokrywką.