Jeśli zwykłe codzienne zupy są już zmęczone, wypróbuj ten przepis w stylu marokańskim. Podstawą są rośliny strączkowe, a konkretnie fasola i ciecierzyca. Możesz wziąć zieloną fasolę lub cokolwiek innego według własnego gustu. Ale bądź przygotowany, aby poczekać, aż się ugotują.
Składniki
- bulion warzywny - 2 L
- fasola - 1 szkło
- ciecierzyca - 1 szklanka
- marchew - 3 kawałki
- cytryna - 0.5 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- pomidory - 2 kawałki
- Chili - 2 kawałki
- bazylia (pietruszka lub inne warzywa) – 1 garść
- Curry - 1 CZ. l.
- papryka - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 2 szczypta
- sól morska - 1 CZ. l.
- trawa cytrynowa - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ciecierzycę i fasolę przez noc i gotuj po południu, aż będą gotowe zgodnie z instrukcją. Zwykle zajmuje to do godziny.
Zagotuj bulion warzywny i dodaj posiekaną marchewkę i rośliny strączkowe.
Po 5 minutach dodaj posiekane pomidory, chili, czosnek i wszystkie przyprawy.
Po kolejnych 5 minutach dodaj bazylię i trawę cytrynową, wymieszaj i dopraw zupę sokiem z cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy