pierwsze dania 22.01.2022

zupa z pierogów czosnkowych

25 min
6 porcji
Zupa z pierogami czosnkowymi
Africa Studio, stock.adobe.com
0

W zimnych porach roku coraz bardziej chcesz pikantnych i rozgrzewających potraw. W takim przypadku zupa z pierogami czosnkowymi jest dobra. Apetyczne danie przygotowuje się bardzo szybko, doskonale zaspokaja głód i orzeźwia. Dzielę się z Wami tym prostym przepisem!

Składniki

do zupy:
dla pierogów:
  • jaja kurze - 1 rzecz
  • mąka - 5 art.
  • czosnek - 4 ząbki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz ziemniaki i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona.

Pokrój ziemniaki, paprykę, marchewkę i czosnek.

Rozpuść masło na patelni i smaż marchewki z papryką przez 4-5 minut.

Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, czarny pieprz, smaż i gotuj przez 5 minut.

Połącz mąkę, jajko, sól, czosnek i zmielony czarny pieprz.

Wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

Nabierz ciasto łyżką deserową i zanurz w garnku z gotującą się zupą. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.

Dodaj sól, wyłącz i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy