W zimnych porach roku coraz bardziej chcesz pikantnych i rozgrzewających potraw. W takim przypadku zupa z pierogami czosnkowymi jest dobra. Apetyczne danie przygotowuje się bardzo szybko, doskonale zaspokaja głód i orzeźwia. Dzielę się z Wami tym prostym przepisem!
Składniki
- ziemniaki - 300 g
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- masło - 40 g
- czarny pieprz - 2 kawałki
- sól - 2 łyżeczka
- bulion mięsny - 2,5 L
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 5 art.
- czosnek - 4 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz ziemniaki i czosnek. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona.
Pokrój ziemniaki, paprykę, marchewkę i czosnek.
Rozpuść masło na patelni i smaż marchewki z papryką przez 4-5 minut.
Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki, czarny pieprz, smaż i gotuj przez 5 minut.
Połącz mąkę, jajko, sól, czosnek i zmielony czarny pieprz.
Wlej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Nabierz ciasto łyżką deserową i zanurz w garnku z gotującą się zupą. Gotuj wszystko razem przez 7 minut.
Dodaj sól, wyłącz i pozostaw na 10 minut pod przykryciem.