Wybierając mięso na kotlety, wiele gospodyń domowych woli indyka. Jest smaczny, niskotłuszczowy, a nawet uważany za dietetyczny. Indyka nie trzeba długo bić i piec. A w połączeniu z ziołami prowansalskimi okazuje się po prostu wspaniały!
Składniki
- Indyk (filet) – 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser (solidny) – 100 g
- mąka - 1 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój w grube talerze.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze ubij, Posol.
Ubij jajka solą i ziołami prowansalskimi.
Twardy ser zetrzyj na drobnej tarce.
Wymieszaj ubite jajka, starty ser i mąkę.
Zanurz kotlety w cieście i smaż na gorącej patelni z olejem przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy