dania główne 29.12.2022

okoń morski w piekarniku

1 godz. 0 min.
2 porcje
Okoń morski w piekarniku
Aleksander talantsev, stock.adobe.com
0

Ugotujmy dziś okonia morskiego w piekarniku! Ryba słynie z minimalnej ilości kości, zaskakująco delikatnych filetów i niskiej zawartości kalorii. A proces gotowania jest bardzo prosty. Solidne zalety!

Składniki

  • okoń morski (400-600 g każdy) – 2 tusze
  • cytryna - pół
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • rozmaryn (suszone) – 1 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczki
  • sól morska - 1 CZ. l.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść okonia z łusek, wypatrosz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Natrzyj ze wszystkich stron solą, przyprawami, skrop sokiem z cytryny i olejem.

Zawiń rybę w folię i odłóż na bok na 30 minut.

Umieść obrabiany przedmiot w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Ostrożnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 10 minut.

Podawaj gotowe danie ze świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy