Ugotujmy dziś okonia morskiego w piekarniku! Ryba słynie z minimalnej ilości kości, zaskakująco delikatnych filetów i niskiej zawartości kalorii. A proces gotowania jest bardzo prosty. Solidne zalety!
Składniki
- okoń morski (400-600 g każdy) – 2 tusze
- cytryna - pół
- oliwa z oliwek - 3 art.
- rozmaryn (suszone) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczki
- sól morska - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść okonia z łusek, wypatrosz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Natrzyj ze wszystkich stron solą, przyprawami, skrop sokiem z cytryny i olejem.
Zawiń rybę w folię i odłóż na bok na 30 minut.
Umieść obrabiany przedmiot w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Ostrożnie zdejmij folię i gotuj przez kolejne 10 minut.
Podawaj gotowe danie ze świeżymi ziołami i plasterkami cytryny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy