Nie musisz iść do restauracji, aby zjeść pyszne ryby. Kup świeżą flądrę w sklepie i upiecz ją z cytryną w piekarniku. To proste danie spodoba się nawet prawdziwym smakoszom, więc przygotuj się na zasłużone komplementy!
Składniki
- flądra (350-400g) – 1 rzecz
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- cytryna - 3 kółko
- pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odetnij głowę flądry, oczyść ją z łusek, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Po każdej stronie ryby wykonaj trzy ukośne nacięcia o średniej głębokości.
Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, zmielony czarny pieprz i sól.
Obficie posmaruj rybę powstałą mieszanką i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Pokrój koła cytryn na pół i włóż do nacięć.
Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż flądrę i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Podczas serwowania dodaj do talerza gałązki świeżej pietruszki.