dania główne 22.01.2022

flądra z cytryną w piekarniku

25 min
2 porcje
Flądra z cytryną w piekarniku
stock.adobe.com
0

Nie musisz iść do restauracji, aby zjeść pyszne ryby. Kup świeżą flądrę w sklepie i upiecz ją z cytryną w piekarniku. To proste danie spodoba się nawet prawdziwym smakoszom, więc przygotuj się na zasłużone komplementy!

Składniki

  • flądra (350-400g) – 1 rzecz
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • cytryna - 3 kółko
  • pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól morska - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Odetnij głowę flądry, oczyść ją z łusek, wypatrosz, spłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Po każdej stronie ryby wykonaj trzy ukośne nacięcia o średniej głębokości.

Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, zmielony czarny pieprz i sól.

Obficie posmaruj rybę powstałą mieszanką i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 15 minut.

Pokrój koła cytryn na pół i włóż do nacięć.

Przykryj blachę do pieczenia folią, ułóż flądrę i wyślij na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Podczas serwowania dodaj do talerza gałązki świeżej pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy