dania główne 22.01.2022

chinkali z mieloną wołowiną

1 godz. 30 min.
6 porcji
Chinkali z mieloną wołowiną
Anna Bogush, stock.adobe.com
0

Jak wiadomo, ważnym wskaźnikiem jakości chinkali jest soczyste mięso mielone. Jest naprawdę smaczny tylko z mielonego mięsa. W tym przepisie mówię Ci, jak zrobić niesamowite chinkali z mieloną wołowiną!

Składniki

do testu:
  • mąka - 3 szklanki
  • woda - 250 ml
  • sól - 0,5 łyżeczka
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie na środku.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto.

Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.

Opłucz wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.

Połóż rozdrobnione mięso na szerokiej desce i uderz tępą stroną masywnego noża.

Drobno posiekaj kolendrę i obraną cebulę.

Połącz rozdrobnione mięso, cebulę, kolendrę, zmielony czerwony pieprz, chmiel suneli i sól.

Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować kiełbaski i pokroić na kawałki tej samej wielkości.

Rozwałkuj kawałki ciasta na cienkie tortille wielkości dłoni.

Umieść nadzienie na środku tortilli. Ostrożnie, zbierając ciasto z fałdami, przyklej chinkali. Odetnij górę. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Gotuj chinkali we wrzącej wodzie z solą przez 14 minut. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy