Jak wiadomo, ważnym wskaźnikiem jakości chinkali jest soczyste mięso mielone. Jest naprawdę smaczny tylko z mielonego mięsa. W tym przepisie mówię Ci, jak zrobić niesamowite chinkali z mieloną wołowiną!
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- woda - 250 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
- wołowina (filet) – 500 g
- cebula - 2 kawałki
- kolendra - pół
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 łyżeczka
- Sol (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie na środku.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto.
Posyp mąką na wierzchu, przykryj folią spożywczą i odłóż na pół godziny.
Opłucz wołowinę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.
Połóż rozdrobnione mięso na szerokiej desce i uderz tępą stroną masywnego noża.
Drobno posiekaj kolendrę i obraną cebulę.
Połącz rozdrobnione mięso, cebulę, kolendrę, zmielony czerwony pieprz, chmiel suneli i sól.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na pół, uformować kiełbaski i pokroić na kawałki tej samej wielkości.
Rozwałkuj kawałki ciasta na cienkie tortille wielkości dłoni.
Umieść nadzienie na środku tortilli. Ostrożnie, zbierając ciasto z fałdami, przyklej chinkali. Odetnij górę. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Gotuj chinkali we wrzącej wodzie z solą przez 14 minut. Delikatnie wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć na talerzu.