Nie wiadomo, gdzie pojawił się przepis na kebaby, ale na Kaukazie są one szczególnie smaczne. Jeśli podróż jest na razie opóźniona, przygotuj w domu kebab wieprzowy w stylu kaukaskim. Kluczowymi składnikami marynaty będą ostra papryka i czerwone wino.
Składniki
- wieprzowina - 2 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 3 kawałki
- Olej roślinny - 3 art.
- wino (czerwony) – 200 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso na małe kawałki i włóż do miski.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona, posiekaj.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Dodaj cebulę, ostrą paprykę, chmiel suneli, sól, Wino i olej do miski z mięsem. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 8 do 10 godzin.
Wyjmij mięso z lodówki i pozostaw do podgrzania w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Połóż mięso na szaszłykach i smaż na grillu przez 20-25 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy