Żeberka wieprzowe z duszoną kapustą to klasyczne połączenie kuchni węgierskiej i czeskiej. Podobne przepisy są często spotykane w Niemczech i innych krajach. A jak inaczej, jeśli jest tak proste i smaczne w tym samym czasie?
Składniki
- żeberka wieprzowe - 700 g
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 3 kawałki
- kapusta - 1 kg
- tymianek - 0.5 łyżeczka
- kminek - 0.5 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- pasta pomidorowa - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- Zieleń - 0.5 pęczek
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój żeberka na kawałki i smaż przez 15-20 minut, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę przez 7 minut.
Stopniowo dodawaj kapustę i wlej szklankę wody. Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta zmniejszy objętość i zmięknie.
Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy, zioła i żeberka. Wymieszać.
W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj wszystko, aż będzie gotowe, 30-40 minut na minimalnym ogniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy