dania główne 09.11.2022

duszona kapusta z żeberkami wieprzowymi

1 godz. 30 min.
4 porcje
Duszona kapusta z żeberkami wieprzowymi
Sebastian Studio, stock.adobe.com
0

Żeberka wieprzowe z duszoną kapustą to klasyczne połączenie kuchni węgierskiej i czeskiej. Podobne przepisy są często spotykane w Niemczech i innych krajach. A jak inaczej, jeśli jest tak proste i smaczne w tym samym czasie?

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój żeberka na kawałki i smaż przez 15-20 minut, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Odłóż na bok.

Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę przez 7 minut.

Stopniowo dodawaj kapustę i wlej szklankę wody. Dusić wszystko pod przykryciem na małym ogniu, aż kapusta zmniejszy objętość i zmięknie.

Dodaj czosnek, koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy, zioła i żeberka. Wymieszać.

W razie potrzeby dodaj więcej wody i gotuj wszystko, aż będzie gotowe, 30-40 minut na minimalnym ogniu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy