Po raz pierwszy takie danie pojawiło się w X wieku. Z biegiem czasu jego popularność rosła, wymyślono nowe odmiany i metody gotowania. Wśród całej tej różnorodności należy wyróżnić kebab wołowy na grillu. To klasyczny przepis, który każdy zawsze lubi.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 1 kg
- gruby brzuch - 100 g
- cebula - 2 kawałki
- kolendra - 4 gałązki
- czosnek - 2 ząbki
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż wołowinę, tłuszcz z ogona, kolendrę, obrany czosnek i cebulę przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z przyprawami i solą.
Dobrze ubij, a następnie zawiń w podwójną warstwę gazy i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
Uformuj małe kiełbaski o długości 10-14 cm na szaszłykach.
Piecz kebab wołowy na grillu przez 15-20 minut, często obracając.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy