Zapach mgły wielu kojarzy się z grillowanym mięsem. Zróbmy dziś soczyste steki wołowe. Na grillu okazują się zaskakująco smaczne. Użyj minimalnej ilości przypraw, aby nie zagłuszyć podstawowego smaku mięsa.
Składniki
- wołowina (steki) – 2 kawałki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska - 0,5 łyżeczka
- rozmaryn - 2 gałązki
- cytryna - 2 kółko
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz steki i osusz ręcznikiem papierowym.
Mieszanka pieprzu z groszkiem i sól w moździerzu. Zetrzyj wołowinę ze wszystkich stron i pozostaw na 15 minut do marynowania w temperaturze pokojowej.
Ułóż steki na ruszcie grillowym i gotuj na dużym ogniu przez 10 minut, obracając mięso co 3 do 4 minut.
Ułóż gotowe steki na desce do serwowania, dodaj plasterki cytryny i rozmaryn.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy