Uwielbiam rozpieszczać moje domowe risotto w stylu mediolańskim-gotowany ryż w bulionie z dodatkiem szafranu. Danie ma bardzo piękną nazwę, ale w rzeczywistości jest to po prostu ryż z pikantnymi nutami przypraw i delikatnym posmakiem masła.
Składniki
- okrągły ryż - 350 g
- rosół z kurczaka - 1 L
- Szafran - 15 g
- cebula - 1 rzecz
- masło - 125 g
- wino (sucha Biel) – 200 ml
- parmezan - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej 50 g bulionu do szklanki i rozpuść w niej szafran. Pokrój cebulę, połóż połowę masła na rozgrzanej patelni i podsmaż cebulę do połowy ugotowanej.
Dodaj ryż do cebuli i oleju. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały olej.
Dodaj kieliszek wina do ryżu, ciągle mieszaj. Gdy wino wyparuje, umieść risotto na średnim ogniu i dodaj bulion partiami, nie przestając mieszać. Bulion odparował, Dodaj nową porcję i tak dalej, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.
Gdy ryż będzie gotowy, wlej bulion szafranowy, dodaj resztę masła i parmezan. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 5-10 minut i podawaj.
Podczas serwowania można udekorować gałązką pietruszki lub posypać szczyptą startego sera.