dania główne 16.11.2022

risotto po mediolańsku

1 godz. 10 min.
4 porcje
Risotto po mediolańsku
al62, stock.adobe.com
0

Uwielbiam rozpieszczać moje domowe risotto w stylu mediolańskim-gotowany ryż w bulionie z dodatkiem szafranu. Danie ma bardzo piękną nazwę, ale w rzeczywistości jest to po prostu ryż z pikantnymi nutami przypraw i delikatnym posmakiem masła.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej 50 g bulionu do szklanki i rozpuść w niej szafran. Pokrój cebulę, połóż połowę masła na rozgrzanej patelni i podsmaż cebulę do połowy ugotowanej.

Dodaj ryż do cebuli i oleju. Mieszaj, aż ryż wchłonie cały olej.

Dodaj kieliszek wina do ryżu, ciągle mieszaj. Gdy wino wyparuje, umieść risotto na średnim ogniu i dodaj bulion partiami, nie przestając mieszać. Bulion odparował, Dodaj nową porcję i tak dalej, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.

Gdy ryż będzie gotowy, wlej bulion szafranowy, dodaj resztę masła i parmezan. Dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na 5-10 minut i podawaj.

Podczas serwowania można udekorować gałązką pietruszki lub posypać szczyptą startego sera.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy