pikantny gulasz z kurczaka i pieczarek w powolnej kuchence
Przez wiele lat próbowałem różnych przepisów na gulasz i zdałem sobie sprawę, że najlepiej smakuje w powolnej kuchence. Smaki składników są zaskakująco połączone, uzupełniając się i dekorując. Nawet ostra papryka harmonijnie pasuje do"ogólnego obrazu".
Składniki
- filet z kurczaka - 400 g
- pieczarki - 300 g
- cebula - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 4 ząbki
- sos sojowy - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 100 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- bulion warzywny - 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój filety z kurczaka, pieczarki i obraną cebulę.
Pokrój czerwoną paprykę na pół, obierz nasiona i posiekaj.
Włącz program "SMAŻENIE", rozgrzej olej i smaż filet z kurczaka przez 7-10 minut. Każdy kawałek powinien być zrumieniony ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, czerwoną paprykę, sos sojowy i kontynuuj gotowanie przez 3-5 minut.
Dodaj pieczarki, chmiel-suneli i liście laurowe. Smażyć, aż wilgoć całkowicie odparuje.
Dodaj bulion,sos pomidorowy, sól i czosnek przepuszczony przez prasę. Zamknij pokrywkę i gotuj przez 35-40 minut w trybie "Duszenia".