dania główne 27.01.2022

kotlety schabowe w piekarniku

50 min
4 porcje
Kotlety schabowe w piekarniku
Jacek Chabraszewski, stock.adobe.com
0

Schab jest popularną częścią tuszy, która słynie z miękkości i umiarkowanej zawartości tłuszczu. Jest często używany do gotowania różnych potraw. Szczególnie smaczne są z niego kotlety. Proponuję dziś ugotować je w piekarniku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Schab opłucz, dokładnie osusz i pokrój w talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.

Kotlety ułożyć na desce, posypać włoskimi ziołami i solą.

Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.

Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.

Zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą.

Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy