Schab jest popularną częścią tuszy, która słynie z miękkości i umiarkowanej zawartości tłuszczu. Jest często używany do gotowania różnych potraw. Szczególnie smaczne są z niego kotlety. Proponuję dziś ugotować je w piekarniku.
Składniki
- schab - 500 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- bułka tarta - 50 g
- mleko - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- włoskie zioła - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Schab opłucz, dokładnie osusz i pokrój w talerze. Optymalna grubość to 1,5-2 centymetry.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i dobrze uderz młotkiem po obu stronach.
Kotlety ułożyć na desce, posypać włoskimi ziołami i solą.
Lekko ubij jajka z mlekiem, solą i mielonym pieprzem.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą.
Połóż kotlety na rozgrzanej patelni z olejem i smaż przez 1,5 minuty z każdej strony.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety i piecz przez 25 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni.