dżem truskawkowy z żelatyną

30 min
4 porcje
Dżem truskawkowy z żelatyną
Weboss, stock.adobe.com
0

Nic nie zastąpi smaku domowego dżemu ze świeżych truskawek. Zawsze używam tylko świeżych i dojrzałych jagód i dodaję trochę soku z cytryny, aby nadać kęsowi kwaśność. Żelatyna skraca czas gotowania i pozwala zachować jasny smak i kolor truskawek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozcieńczyć żelatynę w wodzie zgodnie z instrukcją.

Napełnij truskawki cukrem, rozgnieć tłuczkiem i gotuj przez 10 minut.

Jeszcze raz zetrzyj lub przetrzyj przez sito - jak wolisz.

Dodaj sok z cytryny i ponownie zagotuj dżem.

Wlej żelatynę, wymieszaj, usuń dżem z ognia i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy