dania główne 18.11.2022

karp na ruszcie na węglach

0 min
4 porcje
Karp na ruszcie na węglach
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Karp to pyszna ryba o miękkiej strukturze i lekko słodkim smaku. Miłośnicy ryb na pewno nie przegapią okazji, aby upiec ją na węglu drzewnym. Zdecydowałeś się spędzić weekend na łonie natury? Skorzystaj z tego przepisu, aby przygotować niesamowite danie z dymem.

Składniki

  • Karp (tusza) – 2 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • cytryna - 1 szt.
  • sos sojowy - 100 ml
  • Olej roślinny - 2 art.
  • sól - do smaku
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Zieleń - do smaku
  • warzywa (opcjonalnie) – do pieczenia

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, usuń głowę i płetwy. Dobrze spłucz i wykonaj nacięcia poprzeczne po obu stronach tuszy.

Posiekaj czosnek i zioła, pokrój cytrynę w plasterki.

Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj zioła, czosnek, olej roślinny, sos sojowy, sól i pieprz. Marynuj ryby przez 20 minut, od czasu do czasu obracając tusze.

Gdy ryba jest marynowana, w razie potrzeby włóż plasterki cytryny do nacięć i wyślij na kratkę. Piec na węglach przez około 30 minut, od czasu do czasu obracając ruszt.

Podawaj karpia z pieczonymi warzywami lub świeżą sałatką.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy