Karp to pyszna ryba o miękkiej strukturze i lekko słodkim smaku. Miłośnicy ryb na pewno nie przegapią okazji, aby upiec ją na węglu drzewnym. Zdecydowałeś się spędzić weekend na łonie natury? Skorzystaj z tego przepisu, aby przygotować niesamowite danie z dymem.
Składniki
- Karp (tusza) – 2 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- cytryna - 1 szt.
- sos sojowy - 100 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- sól - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Zieleń - do smaku
- warzywa (opcjonalnie) – do pieczenia
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść rybę z łusek i wnętrzności, usuń głowę i płetwy. Dobrze spłucz i wykonaj nacięcia poprzeczne po obu stronach tuszy.
Posiekaj czosnek i zioła, pokrój cytrynę w plasterki.
Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj zioła, czosnek, olej roślinny, sos sojowy, sól i pieprz. Marynuj ryby przez 20 minut, od czasu do czasu obracając tusze.
Gdy ryba jest marynowana, w razie potrzeby włóż plasterki cytryny do nacięć i wyślij na kratkę. Piec na węglach przez około 30 minut, od czasu do czasu obracając ruszt.
Podawaj karpia z pieczonymi warzywami lub świeżą sałatką.