Jeśli lubisz lekkie i zdrowe posiłki, przygotuj stek z łososia ze szpinakiem. Pyszny i aromatyczny, spodoba się nawet najbardziej wyrafinowanym smakoszom. Najważniejsze, aby nie prześwietlić ryby na patelni i nie zapomnij dodać soku z cytryny.
Składniki
- łosoś (filet) – 500 g
- szpinak - 200 g
- cytryna - 1 rzecz
- zioła prowansalskie - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól morska - do smaku
- masło - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz łososia, osusz i pokrój w steki.
Szpinak opłucz, strząśnij z wody i połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Sparzyć cytrynę wrzącą wodą i pokroić w ćwiartki. Wyciśnij sok z dwóch części, resztę odłóż na bok do podania.
Rozpuść masło na patelni i ułóż steki z łososia. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, skrop sokiem z cytryny. Smaż przez 6 minut.
Odwróć stek na drugą stronę, ponownie posyp pieprzem, solą i skrop sokiem z cytryny. Gotuj przez kolejne 6 minut.
Przenieś stek na talerz i umieść szpinak na patelni. Przykryj pokrywką przez 1 minutę.
Połóż szpinak na talerzu, na wierzchu steki. Podawaj z cytryną.