Zdziwisz się, jak proste są te skrzydełka. Marynuj je, a następnie ułóż na blasze do pieczenia i upiecz pod folią. Uważnie obserwuj proces. Danie może wymagać trochę mniej lub więcej czasu.
Składniki
- skrzydełka z kurczaka - 1 kg
- czosnek - 4 ząbki
- sos teriyaki - 3 art.
- miód - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- papryka (ostra) – 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka (płatki) – do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz skrzydełka kurczaka, dokładnie osusz i pokrój na stawy.
Dodaj sól, mielony pieprz, paprykę i wymieszaj.
Osobno wymieszaj sos, miód,olej i czosnek przepuszczony przez prasę.
Wlej marynatę do skrzydeł, wymieszaj i pozostaw pod folią spożywczą na 1,5 godziny.
Ułóż skrzydełka na wysmarowanej blasze do pieczenia, przykryj folią i piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień skrzydła przez kolejne 10 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy