Taka interesująca opcja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom nut kuchni orientalnej w codziennych potrawach. Imbir i sos sojowy nadają makreli przyjemny pikantny smak. Pamiętaj jednak, że sos może się trochę przypalić, dlatego bardzo radzę używać pergaminu do pieczenia.
Składniki
- makrela - 3 tusze
- sos sojowy - 100 ml
- imbir - 3-4 cm
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść i wypatrosz makrelę, natrzyj ją olejem i pieprzem.
Drobno posiekaj czosnek i imbir. Włóż część do brzucha, a część wetrzyj w rybę z góry.
Polej wszystko sosem sojowym i odstaw na pół godziny.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni na pergaminie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy