Do tego przepisu wolę używać wędzonej szynki lub boczku. To nadaje zapiekance ziemniaczanej jeszcze jaśniejszy i bardziej apetyczny smak. Zwłaszcza-w połączeniu z tartym parmezanem. Podczas serwowania radzę udekorować danie ziołami.
Składniki
- ziemniaki - 800 g
- szynka - 200 g
- parmezan - 150 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj szynkę i lekko podsmaż. Zetrzyj parmezan i ubij jajka z przyprawami.
Pokrój ziemniaki na talerze. Ułóż warstwę w formie, posyp szynką i lekko parmezanem.
Powtarzaj warstwy do końca składników.
Przykryj zapiekankę jajkami, przykryj pozostałym parmezanem i gotuj w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy