Spędź ten weekend w wyjątkowy sposób. Przygotuj przepyszne steki na grillu i zorganizuj przytulne spotkania przy ognisku. Wieprzowina jest do tego bardzo dobra. Aby mięso było soczyste i miękkie, marynuj je wcześniej.
Składniki
- wieprzowina (stek) – 500 g
- sos sojowy - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- czosnek - 2 ząbki
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska (duży) – 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz stek wieprzowy i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Zmiksuj groszek pieprzowy w moździerzu, wymieszaj z solą, oliwą z oliwek, sosem sojowym i czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Otrzymaną mieszanką obficie posmaruj stek ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą i odłóż na 20 minut.
Połóż stek na grillu i wyślij do grilla. Ogień powinien być średni.
Obracaj mięso co 3-5 minut. Cały proces gotowania trwa około 15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy