Proponuję ugotować dziś pyszną owsiankę grochową. Aby okazało się jeszcze smaczniejsze, przygotujemy dla niego krakersy czosnkowe. Oczywiście możesz kupić gotowe krakersy w sklepie, ale nic nie będzie lepsze niż domowe!
Składniki
- groszek (kłuty) – 2 szklanki
- woda (oczyszczona) – 1 L
- sól - do smaku
- masło - 50 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- biały chleb - 200 G
- czosnek - 2 ząbki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz groszek, zalej zimną wodą i odłóż na bok na 1 godzinę.
Zmień wodę, dodaj sól i gotuj przez 40 minut po ugotowaniu.
Dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia. Nalegaj na gotową owsiankę pod pokrywką przez 30 minut.
Z chleba odetnij skórkę, pokrój miąższ w drobną kostkę.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj kostki chleba i smaż przez 3-4 minuty.
Połóż chleb na papierowej serwetce, wyciśnij czosnek przez prasę i wymieszaj.
Podawaj gotową owsiankę grochową, dodając do talerza grzanki czosnkowe.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy