
Jeśli lubisz paszteciki warzywne, wypróbuj następujący przepis. Mięso mielone jest przygotowywane z ziemniaków i gryki. Dodaję trochę siemienia lnianego, ale jest to opcjonalne. Bez majonezu i kwaśnej śmietany takie kotlety można podawać wegetarianom.
Składniki
- ziemniaki - 500 g
- gryka (gotowane) – 2 szklanki
- nasiona lnu - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 50 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj ziemniaki. Jeśli pojawi się dużo soku, lekko wyciśnij masę ziemniaczaną.
Posiekaj gotowaną kaszę gryczaną w blenderze.
Połącz ziemniaki, kaszę gryczaną, siemię lniane, sól i mielony pieprz.
Uformuj małe placki, połóż na rozgrzanej patelni z olejem i smaż na złoty kolor z obu stron.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy