
Ten przepis jest dla tych, którzy nie lubią ryżu lub po prostu chcą zrobić klopsiki w nowy sposób. Aby były soczyste i smaczne, radzę gotować w powolnej kuchence. Zamiast bulionu możesz użyć wody, chociaż smak nie będzie już tak bogaty.
Składniki
- mięso mielone - 500 g
- ziemniaki (średni) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 1 rzecz
- Manka - 2 art.
- mąka - 2 art.
- sok pomidorowy - 200 ml
- Olej roślinny - 60 ml
- liść laurowy - 3 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- bulion warzywny - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj ziemniaki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Połącz mięso mielone, jajko, semolinę, ziemniaki, mąkę, mielony pieprz i sól. 10-15 minut masa powinna stać.
Zwilż ręce wodą, nabierz trochę mięsa mielonego i uformuj okrągłą kulkę. Powtórz z resztą mięsa mielonego.
Włącz tryb "smażenia", wlej połowę oleju i smaż klopsiki na złoty kolor, wkładając do miski w małych partiach.
Na pozostałym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.
Dodaj sok pomidorowy, gorący bulion, liść laurowy i sól. Włącz tryb "duszenie" i gotuj przez 5 minut.
Wlej sos do osobnego pojemnika i włóż klopsiki do miski multicookera.
Wlej sos, zamknij pokrywkę i gotuj przez 50 minut w tym samym trybie "Duszenia".