dania główne 17.02.2022

klopsiki bez ryżu

1 godz. 10 min.
4 porcje
Klopsiki bez ryżu
freeskyline, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest dla tych, którzy nie lubią ryżu lub po prostu chcą zrobić klopsiki w nowy sposób. Aby były soczyste i smaczne, radzę gotować w powolnej kuchence. Zamiast bulionu możesz użyć wody, chociaż smak nie będzie już tak bogaty.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj ziemniaki.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Połącz mięso mielone, jajko, semolinę, ziemniaki, mąkę, mielony pieprz i sól. 10-15 minut masa powinna stać.

Zwilż ręce wodą, nabierz trochę mięsa mielonego i uformuj okrągłą kulkę. Powtórz z resztą mięsa mielonego.

Włącz tryb "smażenia", wlej połowę oleju i smaż klopsiki na złoty kolor, wkładając do miski w małych partiach.

Na pozostałym oleju podsmaż cebulę na złoty kolor.

Dodaj sok pomidorowy, gorący bulion, liść laurowy i sól. Włącz tryb "duszenie" i gotuj przez 5 minut.

Wlej sos do osobnego pojemnika i włóż klopsiki do miski multicookera.

Wlej sos, zamknij pokrywkę i gotuj przez 50 minut w tym samym trybie "Duszenia".

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy