Uwielbiam gotować klopsiki w piekarniku, ponieważ nie trzeba monitorować patelni i ciągle coś mieszać. Możesz po prostu przygotować wszystkie składniki, ustawić żądaną temperaturę i robić swoje. Złap oryginalny przepis z kapustą!
Składniki
- mielona wołowina - 500 g
- kapusta - 400 g
- pasta pomidorowa - 2 art.
- ser - 100 g
- czosnek - 3 ząbki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- Zieleń (posiekany) – 1 art.
- Olej roślinny - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj kapustę tak drobno, jak to możliwe i dusić 100-150 ml wody na patelni pod pokrywką, aż będzie miękka. W tym czasie ciecz całkowicie odparuje.
Dodaj olej i zrumień kapustę na średnim ogniu, a następnie pozwól jej ostygnąć.
Wymieszaj kapustę z mięsem mielonym, dodaj przyprawy do smaku i uformuj okrągłe klopsiki. Umieść je w naczyniu do pieczenia.
Wymieszaj koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek i przyprawy z około 300-400 ml wody i wlej klopsiki.
Wyślij je do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach pod folią.
Zdejmij folię, przykryj klopsiki startym serem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. Przed podaniem udekoruj ziołami.