Dzisiaj podzielę się z wami klasycznym przepisem na gołąbki. Proces nie jest skomplikowany, więc nawet początkująca gospodyni może z łatwością sobie z tym poradzić. Ale czas jest nieco kosztowny. Możesz włączyć ulubioną serię i spokojnie zabrać się do pracy. Nawiasem mówiąc, zwykle to robię.
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- woda - 800 ml
- pasta pomidorowa - 5 art.
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- pietruszka (do dekoracji) – 3 gałązki
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- Olej roślinny - 40 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wytnij kikut z kapusty i przenieś do garnka z wrzącą wodą.
Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z patelni i usuwaj gotowe liście. Powtarzaj procedurę, aż usuniesz wszystkie piękne liście.
Odetnij zgrubienia na liściach i w razie potrzeby uderz młotkiem.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, zetrzyj marchewki.
Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Wybierz połowę smażenia do nadzienia. Do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml wrzącej wody, sól i groszek czarnego pieprzu. Gotuj przez 10 minut i wyłącz.
Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i zmielony czarny pieprz. Użyj rąk, aby zagnieść nadzienie, aż będzie gładkie.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i ostrożnie zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.
Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, ułóż gołąbki na wierzchu.
Wlej pieczeń pomidorową, gorącą wodę i gotuj przez 50 minut na bardzo małym ogniu.
Gotowe gołąbki pozostaw do zaparzenia w gorącym rondlu przez kolejne 15 minut. Podawać przyozdobione liśćmi pietruszki.