dania główne 22.01.2022

klasyczny przepis na gołąbki

1 godz. 40 min.
8 porcji
Klasyczny przepis na gołąbki
vivoo, stock.adobe.com
0

Dzisiaj podzielę się z wami klasycznym przepisem na gołąbki. Proces nie jest skomplikowany, więc nawet początkująca gospodyni może z łatwością sobie z tym poradzić. Ale czas jest nieco kosztowny. Możesz włączyć ulubioną serię i spokojnie zabrać się do pracy. Nawiasem mówiąc, zwykle to robię.

Składniki

dla gołąbków:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wytnij kikut z kapusty i przenieś do garnka z wrzącą wodą.

Od czasu do czasu wyjmuj kapustę z patelni i usuwaj gotowe liście. Powtarzaj procedurę, aż usuniesz wszystkie piękne liście.

Odetnij zgrubienia na liściach i w razie potrzeby uderz młotkiem.

Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.

Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, zetrzyj marchewki.

Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Wybierz połowę smażenia do nadzienia. Do reszty dodaj koncentrat pomidorowy, 200 ml wrzącej wody, sól i groszek czarnego pieprzu. Gotuj przez 10 minut i wyłącz.

Połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i zmielony czarny pieprz. Użyj rąk, aby zagnieść nadzienie, aż będzie gładkie.

Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i ostrożnie zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.

Przykryj dno patelni liśćmi kapusty, ułóż gołąbki na wierzchu.

Wlej pieczeń pomidorową, gorącą wodę i gotuj przez 50 minut na bardzo małym ogniu.

Gotowe gołąbki pozostaw do zaparzenia w gorącym rondlu przez kolejne 15 minut. Podawać przyozdobione liśćmi pietruszki.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy