Taki prosty, ale tak pyszny przepis przekonał mnie za pierwszym razem. I dlatego chcę się nim z wami podzielić. A kilka liści bazylii, ziele angielskie i oliwa z oliwek dodadzą włoskich nut nawet tak niezbyt włoskiemu produktowi jak dynia.
Składniki
- makaron - 200 g
- Dynia - 200 g
- parmezan - 50 g
- oliwa z oliwek - 130 ml
- czosnek - 2 ząbki
- bazylia - 4-6 listki
- sól - 1 łyżeczka
- mielony różowy pieprz - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię na małe kawałki, ułóż na blasze do pieczenia i polej oliwą z oliwek.
Posyp solą i zmielonym różowym pieprzem do smaku i wyślij na 15 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
Ugotuj swój ulubiony makaron, aż będzie lekko twardy – al dente. Wrzuć go do durszlaka.
Drobno posiekaj czosnek i smaż dosłownie przez pół minuty na pozostałym oleju. Umieść tam dynię i makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Posyp makaron różowym pieprzem i startym parmezanem, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy