Najczęściej gulasz jest przygotowywany z wołowiny, ale wieprzowina jest również pyszna. Zamiast koncentratu pomidorowego polecam stosowanie świeżych pomidorów. Nadają potrawie ciekawszy smak. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak apetyczny jest!
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- pomidory - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, dokładnie osusz i pokrój w drobną kostkę.
Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać i posiekać.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż wieprzowinę i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4-5 minut.
Mięso z cebulą równomiernie posyp mąką, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.
Dodaj pomidory, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu, wyciśnij czosnek przez prasę. Gotuj, mieszając, od 5 do 7 minut.
Sól, wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.