dania główne 22.01.2022

Gulasz wieprzowy ze świeżymi pomidorami

1 godz. 15 min.
5 porcji
Gulasz wieprzowy ze świeżymi pomidorami
Viktorija, stock.adobe.com
0

Najczęściej gulasz jest przygotowywany z wołowiny, ale wieprzowina jest również pyszna. Zamiast koncentratu pomidorowego polecam stosowanie świeżych pomidorów. Nadają potrawie ciekawszy smak. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak apetyczny jest!

Składniki

  • wieprzowina (polędwica) – 600 g
  • pomidory - 200 g
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 2 ząbki
  • mąka - 2 art.
  • Olej roślinny - 3 art.
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 3 groszek
  • sól - do smaku
  • woda - 800 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, dokładnie osusz i pokrój w drobną kostkę.

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać i posiekać.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż wieprzowinę i dobrze zrumień ze wszystkich stron.

Dodaj cebulę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4-5 minut.

Mięso z cebulą równomiernie posyp mąką, wymieszaj i smaż wszystko razem przez 2-3 minuty.

Dodaj pomidory, liście laurowe, czarne ziarna pieprzu, wyciśnij czosnek przez prasę. Gotuj, mieszając, od 5 do 7 minut.

Sól, wlej gorącą wodę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy