Jeśli kochasz sezam tak samo jak ja – koniecznie spróbuj takiej pieczonej makreli. Okazuje się, że jest to panierka sezamowa, ale ryba jest gotowana w piekarniku, a nie smażona na patelni. Szczególnie smaczne jest podawanie go z sosem teriyaki, Unagi lub czymś podobnym.
Składniki
- makrela - 3 kawałki
- cytryna - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń - 1 pęczek
- Sezam - 3 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sos sojowy - 2 art.
- przyprawy i przyprawy (dla ryb) – 2 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj obraną makrelę ulubionymi przyprawami i nadziewaj posiekanymi ziołami z cytryną.
Pokrój cebulę i włóż do formy.
Połóż rybę na cebuli i posyp pozostałą cytryną i ziołami.
Skrop wszystko oliwą z oliwek i sosem sojowym, a następnie posyp sezamem.
Piecz makrelę przez 40 minut w temperaturze 180-190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy