dania główne 22.01.2022

pieczona makrela w sezamie

1 godz. 0 min.
3 porcje
Pieczona makrela w sezamie
An-T, stock.adobe.com
0

Jeśli kochasz sezam tak samo jak ja – koniecznie spróbuj takiej pieczonej makreli. Okazuje się, że jest to panierka sezamowa, ale ryba jest gotowana w piekarniku, a nie smażona na patelni. Szczególnie smaczne jest podawanie go z sosem teriyaki, Unagi lub czymś podobnym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przetrzyj obraną makrelę ulubionymi przyprawami i nadziewaj posiekanymi ziołami z cytryną.

Pokrój cebulę i włóż do formy.

Połóż rybę na cebuli i posyp pozostałą cytryną i ziołami.

Skrop wszystko oliwą z oliwek i sosem sojowym, a następnie posyp sezamem.

Piecz makrelę przez 40 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy