Ryby są często pieczone z cytryną i od dawna nie jest to nowość. Co więcej, możesz go używać na różne sposoby-w postaci skórki, soku lub po prostu położyć kilka kawałków na wierzchu. Proponuję kolejną piękną opcję, która najlepiej sprawdza się w przypadku dorsza i innych białych ryb. Zapach jest wart całego domu!
Składniki
- dorsz - 600 g
- cytryna - 2 kawałki
- liść laurowy - 6-8 listków
- zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- sól morska - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój cytryny w plasterki i ułóż w formie na pergaminie.
Skrop oliwą z oliwek i ułóż liście laurowe na wierzchu.
Połóż na nich kawałki dorsza i posyp przyprawami i ziołami.
Piecz rybę w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut pod folią i około 10 bez niej.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy