nadziewana makrela z marynowanymi ogórkami w piekarniku
To bardzo niezwykła bułka z całej makreli. Zgadzam się, marynowane ogórki w nadzieniu pieczonej ryby mogą zaskoczyć nawet doświadczonych kucharzy. Ale w rzeczywistości wszystko okazuje się bardzo harmonijne i skuteczne. Lepiej podawać danie na zimno, gdy jest dobrze zaparzone. I natychmiast pokrój go na kawałki.
Składniki
- makrela (duży) – 1 rzecz
- ogórki kiszone - 2-3 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- jaja kurze - 2 kawałki
- ser - 100 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i wypatrosz rybę, natrzyj ją olejem i przyprawami.
Ugotuj jajka i zetrzyj na grubej tarce.
Osobno zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Smaż je lekko, aż będą miękkie.
Pozostaw małe ogórki w całości, a duże pokrój w paski.
Nadziewaj makrele całym nadzieniem i szczelnie zawiń w kilka warstw folii.
Piecz przez 45 minut w 180 stopniach i pozwól rybom ostygnąć bezpośrednio w folii.
Włóż ją do lodówki na noc lub przynajmniej na kilka godzin.