Zróbmy prosty i pyszny gulasz z kapusty! Główną cechą tego przepisu jest to, że używa się świeżej i kiszonej kapusty, a zamiast wody dodaje się bulion z kurczaka. Danie jest chrupiące, pachnące i umiarkowanie kwaśne.
Składniki
- kapusta (Biała) – 600 g
- kapusta kiszona - 400 g
- cebula - 2 kawałki
- rosół z kurczaka - 150 ml
- Olej roślinny - 80 ml
- ziele angielskie - 3 groszek
- sos pomidorowy - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- bazylia (do podania) – 1 gałązka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Posiekaj kapustę w paski i lekko zetrzyj solą.
Podsmaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Dodaj świeżą kapustę, dobrze wymieszaj i gotuj przez 15 minut.
Dodaj kiszoną kapustę, ziele angielskie i przykryj przez 7 minut.
Wlej gorący bulion zmieszany z sosem pomidorowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia. Podczas serwowania udekoruj naczynie świeżymi liśćmi bazylii.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy