Jeśli lubisz aromatyczne zioła, ten przepis na roladę wieprzową na pewno ci się spodoba. Sekret polega na tym, że w nadzieniu nie ma już nic zbędnego, ale luksusowy zapach jest wart całego mieszkania. Wystarczy kawałek wieprzowiny ze skórą lub bez – jak wygodniej jest gotować.
Składniki
- wieprzowina - 1.5 kg
- rozmaryn - 2 gałązki
- tymianek - 2 gałązki
- Zieleń - 0.5 pęczek
- czosnek - 6 ząbki
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj zioła i zioła z czosnkiem.
Rozwiń kawałek wieprzowiny w cienką warstwę i ubij. Skrop olejem.
Sól, pieprz i posyp wszystko ziołami. Zwinąć ciasną bułkę i zacisnąć nitką do gotowania.
Pozostaw wieprzowinę namoczoną w smakach na kilka godzin i piecz w piekarniku przez około 2.5 godziny w 160 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy