dania główne 25.02.2022

pilaw z rodzynkami i wieprzowiną w powolnej kuchence

1 godz. 10 min.
8 porcji
Pilaw z rodzynkami i wieprzowiną w powolnej kuchence
Yingko, stock.adobe.com
0

Na pewno z rodzynkami pilaw, którego jeszcze nie próbowałeś. To zaskakująco harmonijne i bardzo smaczne danie! Można go gotować z dowolnym mięsem. Zwykle w przepisach rodzynki są moczone, tutaj jest to opcjonalne. Suszone owoce staną się bardziej miękkie podczas gotowania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.

Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj.

Opłucz rodzynki wrzącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", rozgrzej olej i smaż wieprzowinę na złoty kolor.

Dodaj przyprawy, rodzynki, wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.

Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 5 minut. Warzywa powinny być lekko zrumienione.

Dodaj umyty ryż, gorącą wodę, sól i zamknij pokrywkę.

Włącz program pilaw na 45 minut. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy