pilaw z rodzynkami i wieprzowiną w powolnej kuchence
Na pewno z rodzynkami pilaw, którego jeszcze nie próbowałeś. To zaskakująco harmonijne i bardzo smaczne danie! Można go gotować z dowolnym mięsem. Zwykle w przepisach rodzynki są moczone, tutaj jest to opcjonalne. Suszone owoce staną się bardziej miękkie podczas gotowania.
Składniki
- wieprzowina (miazga) – 400 g
- ryż - 1,5 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- rodzynki - garść
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- ziele angielskie - 4 kawałki
- Zira - 1 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i drobno posiekaj.
Opłucz rodzynki wrzącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Włącz powolną kuchenkę w trybie "smażenia", rozgrzej olej i smaż wieprzowinę na złoty kolor.
Dodaj przyprawy, rodzynki, wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2-3 minuty.
Dodaj cebulę z marchewką i smaż przez 5 minut. Warzywa powinny być lekko zrumienione.
Dodaj umyty ryż, gorącą wodę, sól i zamknij pokrywkę.
Włącz program pilaw na 45 minut. Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10-15 minut.