Nie wiesz, co dziś ugotować? Piecz żeberka wieprzowe w rękawie. Jest to tak proste, że nawet niedoświadczony kucharz poradzi sobie z zadaniem. Postępuj zgodnie z zaleceniami, uważnie obserwuj czas, a twoje danie będzie prawdziwym arcydziełem.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1,5 kg
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- sól (duży) – 1 art.
- szpinak - 6 listków
- pietruszka - 2 gałązki
- pomidory koktajlowe - 5 sztuk
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe i osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij nadmiar tłuszczu i folii.
Dobrze zetrzyj mieszankę pieprzu w moździerzu.
Dodaj sól, zmieloną kolendrę i wymieszaj.
Przetrzyj żeberka mieszanką ze wszystkich stron.
Złóż rękaw do pieczenia, mocno zawiąż krawędzie i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Piecz żeberka w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 50 minut.
Delikatnie otwórz rękaw, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 15 minut.
Ułóż żeberka na talerzu, dodaj warzywa i posiekane pomidory koktajlowe.