Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i sosem dyniowym
Jestem pewien, że nie próbowałeś tak apetycznej zapiekanki. Idealne połączenie ziemniaków i kiełbasek uzupełnia delikatny sos dyniowo-kremowy. Dynia powinna być wstępnie ugotowana, rozgnieciona i już na podstawie tego puree przygotować sos.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dynię obrać, pokroić w drobną kostkę i zalać zimną wodą.
Dodaj sól i gotuj przez 20-25 minut po ugotowaniu.
W osobnym rondlu gotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie.
Zetrzyj gotową dynię tłuczkiem lub posiekaj w blenderze.
Dodaj lekko ubite jajka, śmietanę, mleko, sól i zmielony czarny pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj.
Pokrój kiełbaski i obrane ziemniaki.
Ziemniaki z kiełbaskami wymieszać i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Dodaj przygotowane wypełnienie i wyślij na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Ostudź zapiekankę, udekoruj ziołami i podawaj.