dania główne 27.01.2022

kotlety wieprzowe z serem i majonezem w piekarniku

55 min
5 porcji
Kotlety wieprzowe z serem i majonezem w piekarniku
Anna żurawia, stock.adobe.com
0

Ten przepis jest na każdą okazję. Apetyczne kotlety można przygotować na obiad lub postawić na świątecznym stole. Obfite danie zawsze spotyka się z zachwytem i prawie natychmiast znika ze stołu. Z tego powodu zawsze robię podwójną porcję.

Składniki

  • wieprzowina (polędwica) – 600 g
  • ser (solidny) – 150 g
  • czosnek - 1 ząbek
  • majonez - 100 g
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5-2 centymetrów.

Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.

Majonez wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez prasę.

Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety, sól i pieprz.

Posmaruj majonezem, grubo posyp serem i przykryj podwójną warstwą folii.

Piecz przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni.

Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy