Ten przepis jest na każdą okazję. Apetyczne kotlety można przygotować na obiad lub postawić na świątecznym stole. Obfite danie zawsze spotyka się z zachwytem i prawie natychmiast znika ze stołu. Z tego powodu zawsze robię podwójną porcję.
Składniki
- wieprzowina (polędwica) – 600 g
- ser (solidny) – 150 g
- czosnek - 1 ząbek
- majonez - 100 g
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wieprzowinę na talerze o grubości około 1,5-2 centymetrów.
Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i uderz młotkiem po obu stronach.
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Majonez wymieszaj z czosnkiem przepuszczonym przez prasę.
Wyłóż blachę do pieczenia folią, ułóż kotlety, sól i pieprz.
Posmaruj majonezem, grubo posyp serem i przykryj podwójną warstwą folii.
Piecz przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni.
Ostrożnie zdejmij folię i zrumień kotlety przez kolejne 5-7 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy