Chcesz nauczyć się gotować zapiekankę z twarogu bez mąki i kaszy manny? Następny przepis jest dla ciebie. W nim szczegółowo opisuję cały proces. Lepiej piec w silikonowej formie, ale jeśli będziesz używać innej, pamiętaj, aby ją posmarować olejem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Rodzynki i żurawinę opłucz we wrzącej wodzie, połóż do wyschnięcia na ręczniku.
Delikatnie oddziel białka od żółtek.
Ubij mikserem białka z cukrem na puszystą pianę.
Wymieszaj żółtka z solą, wanilią, mlekiem i twarogiem.
Stopniowo dodawaj ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką w jednym kierunku.
Dodaj rodzynki i żurawinę, zachowując trochę do dekoracji.
Włóż masę do silikonowej formy, ułóż żurawinę i rodzynki na wierzchu.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Czas może się różnić w zależności od grubości warstwy i funkcji piekarnika.
Posyp gotową zapiekankę cukrem pudrem.