Radzę wypróbować ten przepis! Z sosem pomidorowym pilaw okazuje się nie tylko smaczniejszy, ale także piękniejszy. Porcja takiego dania na talerzu wygląda bardzo imponująco. Ponadto dodatek pomaga zmiękczyć mięso.
Składniki
- ryż - 250 g
- wieprzowina - 300 g
- marchew (duży) – 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- chmiel-suneli - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój marchewki i obraną cebulę.
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki.
Włącz tryb "smażenia" i smaż wieprzowinę na oleju na złoty kolor.
Dodaj cebulę, marchewkę i smaż przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj sos pomidorowy, przyprawy i wymieszaj.
Wlej umyty ryż, wlej gorącą wodę, sól i zamknij pokrywkę.
Aktywuj program pilaw na 45 minut. Po zakończeniu nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy