Chcesz nauczyć się gotować miękkie kotlety? Wystarczy przestrzegać kilku zasad: przed uderzeniem owinąć mięso folią, marynować przez co najmniej 30 minut i wybrać miękkie części do gotowania. Zapewniamy, że wynik mile cię zaskoczy!
Składniki
- wołowina - 700 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- śmietana - 3 art.
- Olej roślinny - 2 art.
- bułka tarta - 1 szklanka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- chmiel-suneli - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój wołowinę na grube talerze.
Dobrze pokonaj każdy kawałek po obu stronach.
Kotlety ułożyć na talerzu, posypać solą, przyprawami i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.
Posyp bułkę tartą na szerokim talerzu.
Lekko ubij jajka ze śmietaną, solą i przyprawami.
Zanurz kotlety w cieście, a następnie zwiń bułkę tartą.
Smaż kotlety na szybkim ogniu przez 1,5 minuty z każdej strony.
Ułóż kotlety na wysmarowanej blasze do pieczenia i piecz przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy