dania główne 22.01.2022

caponata z dyni z bakłażanem

1 godz. 0 min.
4 porcje
Caponata z dyni z bakłażanem
denio109, stock.adobe.com
0

Raz na wakacjach na Sycylii udało mi się spróbować prawdziwej lokalnej caponaty. Jest to gulasz warzywny na bazie bakłażana z innymi warzywami. Bądźmy szczerzy, nie najsłynniejsze włoskie danie na świecie. Ale jest bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój dynię i bakłażana w mniej więcej taką samą kostkę. Napełnij bakłażana wodą, pozostaw na 10 minut, a następnie pozwól mu spłynąć.

Podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, aż będą miękkie.

Osobno podsmaż posiekaną cebulę z selerem. Po 5 minutach dodaj do nich oliwki, kapary, cukier, sos pomidorowy i ocet balsamiczny. Dusić przez kolejne 5 minut.

Dodaj dynię z bakłażanem do cebuli, sól, wymieszaj i podgrzej wszystko razem.

Pozwól warzywom zaparzyć się dla smaku.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy