Raz na wakacjach na Sycylii udało mi się spróbować prawdziwej lokalnej caponaty. Jest to gulasz warzywny na bazie bakłażana z innymi warzywami. Bądźmy szczerzy, nie najsłynniejsze włoskie danie na świecie. Ale jest bardzo smaczny!
Składniki
- Dynia - 350 g
- bakłażany - 350 g
- cebula - 2 kawałki
- seler - 2 stem
- oliwki - 200 g
- kapary - 3 art.
- ocet balsamiczny - 4 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 200 ml
- sos pomidorowy - 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię i bakłażana w mniej więcej taką samą kostkę. Napełnij bakłażana wodą, pozostaw na 10 minut, a następnie pozwól mu spłynąć.
Podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, aż będą miękkie.
Osobno podsmaż posiekaną cebulę z selerem. Po 5 minutach dodaj do nich oliwki, kapary, cukier, sos pomidorowy i ocet balsamiczny. Dusić przez kolejne 5 minut.
Dodaj dynię z bakłażanem do cebuli, sól, wymieszaj i podgrzej wszystko razem.
Pozwól warzywom zaparzyć się dla smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy