sosy 07.06.2023

SOS satsebeli

10 min
4 porcje
SOS satsebeli
mizina, stock.adobe.com
0

Jeśli adżika jest uwielbiana we wschodniej Gruzji, jej zachodnie regiony są bardziej zainteresowane sosem satsebeli. Przygotuj go ze świeżych warzyw, dodając orzechy włoskie i pikantne przyprawy. Zaleca się podawać z kebabami, grillowanymi warzywami, rybami i po prostu z chlebem pita.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i pokrój pomidory.

Pokrój bułgarską i ostrą paprykę na pół, usuń szypułki i nasiona.

Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.

Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, a następnie odsączyć nadmiar łuski.

Umieść orzechy i warzywa w misce blendera, zmiksuj, aż będą gładkie.

Dodaj sól, cukier, chmiel-suneli i dobrze wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy