Jeśli adżika jest uwielbiana we wschodniej Gruzji, jej zachodnie regiony są bardziej zainteresowane sosem satsebeli. Przygotuj go ze świeżych warzyw, dodając orzechy włoskie i pikantne przyprawy. Zaleca się podawać z kebabami, grillowanymi warzywami, rybami i po prostu z chlebem pita.
Składniki
- pomidory - 500 g
- papryka - 1 rzecz
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- czosnek - 20 g
- orzechy włoskie - garść
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 1,5 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i pokrój pomidory.
Pokrój bułgarską i ostrą paprykę na pół, usuń szypułki i nasiona.
Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Orzechy włoskie suszyć przez kilka minut na patelni, a następnie odsączyć nadmiar łuski.
Umieść orzechy i warzywa w misce blendera, zmiksuj, aż będą gładkie.
Dodaj sól, cukier, chmiel-suneli i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy