Rokitnik to niesamowita jagoda. Robi niesamowite desery i dżemy. Niestety niewiele osób przygotowuje SOS rokitnikowy do mięsa. Po prostu musisz spróbować tej niesamowitej kombinacji! Polecam podawać z pieczoną wieprzowiną lub ze stekami.
Składniki
- Rokitnik - 600 g
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- koniak - 3 art.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj rokitnik i spłucz pod bieżącą wodą.
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki.
Włóż półfabrykaty do garnka z wodą i gotuj przez 5 minut od wrzenia.
Odcedź, rokitnik i cebulę przez sito.
Powstałe puree wymieszaj z masłem, solą, cukrem i kolendrą. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Wlej koniak, następnie przez kolejne 3 minuty i wyłącz ogrzewanie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy