sosy 15.06.2023

SOS ponzu

15 min
4 porcje
SOS ponzu
Igor, stock.adobe.com
0

Przepis spodoba się każdemu, kto interesuje się kuchnią japońską i lubi oryginalne przyprawy. SOS ponzu ma bardzo bogaty i złożony smak. Są tu nuty cytrusów, świeżość imbiru i pikantny smak sosu sojowego.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wyciśnij sok z pomarańczy.

Wlej do małego rondla i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Odbywa się to, aby smak cytrusów był bardziej skoncentrowany.

Drobno posiekaj jedną trzecią skórki pomarańczowej.

Zmiel ostrą paprykę, obrany czosnek i korzeń imbiru.

Połącz sos sojowy, gotowany sok pomarańczowy, sól, ocet ryżowy i ostrą paprykę.

Przed podaniem sos ponzu powinien parzyć przez 10-15 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy