Przepis spodoba się każdemu, kto interesuje się kuchnią japońską i lubi oryginalne przyprawy. SOS ponzu ma bardzo bogaty i złożony smak. Są tu nuty cytrusów, świeżość imbiru i pikantny smak sosu sojowego.
Składniki
- pomarańczowy - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- imbir - 20 g
- ostra czerwona papryka - pół
- ocet ryżowy - 3 art.
- sos sojowy - 150 ml
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wyciśnij sok z pomarańczy.
Wlej do małego rondla i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Odbywa się to, aby smak cytrusów był bardziej skoncentrowany.
Drobno posiekaj jedną trzecią skórki pomarańczowej.
Zmiel ostrą paprykę, obrany czosnek i korzeń imbiru.
Połącz sos sojowy, gotowany sok pomarańczowy, sól, ocet ryżowy i ostrą paprykę.
Przed podaniem sos ponzu powinien parzyć przez 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy