dania główne 22.01.2022

Indyk duszony z pieczarkami i marchewką

1 godz. 5 min.
5 porcji
Indyk duszony z pieczarkami i marchewką
nesavinov, stock.adobe.com
0

Wielu woli indyka. Można go gotować, dusić, smażyć i piec. We wszystkich przypadkach mięso jest bardzo smaczne. Dziś proponuję udusić indyka z pieczarkami i marchewką. Wygodnie jest gotować w kotle lub głębokiej patelni.

Składniki

  • Indyk (filet) – 1 kg
  • pieczarki (małe) – 300 g
  • marchew (duży) – 1 rzecz
  • cebula - 1 rzecz
  • Olej roślinny (bez zapachu) – 3 art.
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • sól - do smaku
  • woda - 1 szkło

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, dokładnie osusz i pokrój w drobną kostkę.

Umieść pieczarki w durszlaku i spłucz pod bieżącą wodą.

Pokrój marchewki i obraną cebulę.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj indyka i smaż na złoty kolor. Każdy kawałek powinien się dobrze zrumienić.

Dodaj cebulę z marchewką i gotuj przez kolejne 5 minut.

Dodaj pieczarki, czarne ziarna pieprzu i smaż dalej, aż cały płyn wyparuje.

Sól, wlej gorącą wodę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy