dania główne 22.01.2022

królik duszony w pikantnym sosie z pomidorami

1 godz. 45 min.
5 porcji
Królik duszony w ostrym sosie z pomidorami
FomaA, stock.adobe.com
0

Dziś proponuję gotować królika duszonego w ostrym sosie z pomidorami. Mięso powinno być Młode, a tusza nie jest szczególnie duża. Taki królik jest przygotowywany najszybciej i zawsze okazuje się miękki. Dostosuj ostrość ilością czerwonej papryki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i posiekaj.

Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek.

Rozgrzej olej na patelni, ułóż kawałki królika i smaż przez 12-15 minut.

Dodaj marchewki, cebulę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.

Dodaj zmieloną paprykę, liście laurowe, pomidory i ostrą paprykę. Smaż wszystko razem przez 10 minut.

Sól, wlej gorący bulion i przykryj. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy