Dziś proponuję gotować królika duszonego w ostrym sosie z pomidorami. Mięso powinno być Młode, a tusza nie jest szczególnie duża. Taki królik jest przygotowywany najszybciej i zawsze okazuje się miękki. Dostosuj ostrość ilością czerwonej papryki.
Składniki
- Królik - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pomidory (średnie) – 3 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- bulion mięsny - 600 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz królika, osusz i pokrój na małe kawałki.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz nasiona i posiekaj.
Pokrój pomidory, obraną cebulę i czosnek.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż kawałki królika i smaż przez 12-15 minut.
Dodaj marchewki, cebulę i kontynuuj gotowanie przez 4-5 minut.
Dodaj zmieloną paprykę, liście laurowe, pomidory i ostrą paprykę. Smaż wszystko razem przez 10 minut.
Sól, wlej gorący bulion i przykryj. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy