dania główne 22.01.2022

kolorowe pierogi z mielonym kurczakiem

1 godz. 15 min.
4 porcje
Kolorowe pierogi z mielonym kurczakiem
Dmitrij Uljanow, stock.adobe.com
0

Nakłanianie dzieci do jedzenia obiadu to bardzo trudne zadanie. Zamieńmy posiłek w zabawną grę i podajmy na stole niezwykłe wielokolorowe pierogi. Nie martw się, przepis wykorzystuje tylko naturalne barwniki, a do nadzienia potrzebujesz zwykłego mielonego kurczaka.

Składniki

do testu:
  • mąka - 500 g
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • woda (ciepły) – 1 szkło
  • masło - 60 g
do barwienia:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.

Dodaj ciepłą wodę, sól i zagniataj plastikowe ciasto. Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.

Zetrzyj buraki na drobnej tarce, posiekaj szpinak w blenderze.

Podziel wodę na trzy równe części. Dodaj buraki do jednego, kurkumę do drugiego, a szpinak do trzeciego.

Odcedź powstałe roztwory przez gazę, aby usunąć ciała stałe.

Obierz cebulę i drobno posiekaj.

Połącz mięso mielone, cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.

Podziel ciasto na trzy równe części. Do każdego dodaj kolorowy płyn i ugniataj, aż będzie jednolity kolor.

Uformuj kiełbaski, pokrój na kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.

Połóż trochę nadzienia na środku, mocno przyklej ciasto i połącz przeciwległe krawędzie. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Zagotuj wodę, dodaj sól i pierogi tego samego koloru. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.

Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 3-4 minuty. Dodaj jedną trzecią masła i wymieszaj.

Pozostałe dwa kolory pierogów ugotuj w świeżej wodzie na tej samej zasadzie. Jest to konieczne, aby pierogi nie zabarwiły się na inne odcienie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy