Nakłanianie dzieci do jedzenia obiadu to bardzo trudne zadanie. Zamieńmy posiłek w zabawną grę i podajmy na stole niezwykłe wielokolorowe pierogi. Nie martw się, przepis wykorzystuje tylko naturalne barwniki, a do nadzienia potrzebujesz zwykłego mielonego kurczaka.
Składniki
- mąka - 500 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 1 szkło
- masło - 60 g
- mielony kurczak - 350 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.
Dodaj ciepłą wodę, sól i zagniataj plastikowe ciasto. Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.
Zetrzyj buraki na drobnej tarce, posiekaj szpinak w blenderze.
Podziel wodę na trzy równe części. Dodaj buraki do jednego, kurkumę do drugiego, a szpinak do trzeciego.
Odcedź powstałe roztwory przez gazę, aby usunąć ciała stałe.
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz mięso mielone, cebulę, sól i zmielony czarny pieprz.
Podziel ciasto na trzy równe części. Do każdego dodaj kolorowy płyn i ugniataj, aż będzie jednolity kolor.
Uformuj kiełbaski, pokrój na kawałki i rozwałkuj cienkie tortille wałkiem do ciasta.
Połóż trochę nadzienia na środku, mocno przyklej ciasto i połącz przeciwległe krawędzie. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Zagotuj wodę, dodaj sól i pierogi tego samego koloru. Gotuj przez 8 minut po ugotowaniu.
Wrzuć pierogi do durszlaka i odstaw na 3-4 minuty. Dodaj jedną trzecią masła i wymieszaj.
Pozostałe dwa kolory pierogów ugotuj w świeżej wodzie na tej samej zasadzie. Jest to konieczne, aby pierogi nie zabarwiły się na inne odcienie.