To niesamowite, ile jest różnych przepisów na pilaw! Ostatnio na przykład natknąłem się na opcję berberysu i granatu. Możesz gotować z mięsem, ale postanowiłem ułatwić sobie zadanie i użyć bulionu z kurczaka.
Składniki
- ryż - 2 szklanki
- papryka - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- fasolka szparagowa - 150 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 4 art.
- Berberys - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- Zira - 0,5 CZ. l.
- Zieleń - 3 gałązki
- granat (ziarna) – 1 szklanka
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrój paprykę na pół, usuń łodygę i nasiona. Obierz czosnek.
Pokrój marchewkę, cebulę, paprykę i zieloną fasolkę. Zmiażdż ząbki czosnku rękojeścią noża.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę, zieloną fasolkę, zirę, berberys, liście laurowe i gotuj przez 5-7 minut.
Przenieś pieczeń na patelnię. Dodaj umyty ryż, sól, ząbki czosnku i gorący bulion.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut na małym ogniu. Po wyłączeniu pozostaw pilaw na 15-20 minut.
Podczas serwowania dodaj do talerza ziarna granatu i świeże zioła.