dania główne 22.01.2022

wieprzowina z musztardą w piekarniku

1 godz. 45 min.
6 porcji
Wieprzowina z musztardą w piekarniku
Ruslan Mitin, stock.adobe.com
0

Kiełbasa w sklepach staram się nie kupować, ale zamiast tego pieczę wieprzowinę z musztardą w piekarniku. Mięso można podawać na ciepło i na zimno, pokroić na kanapkę i zabrać ze sobą na przekąskę. Jeśli nie lubisz pikantnych, użyj słodkiej musztardy. Okazuje się też bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść wieprzowinę z nadmiaru folii, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

Osobno wymieszaj olej roślinny, musztardę, sól i paprykę z groszkiem.

Posmaruj mięso marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Wyjmij wieprzowinę i dobrze podgrzej w temperaturze pokojowej.

Zawiń mięso w folię i wyślij na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Rozwiń folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut, aby uzyskać złotą skórkę.

Po wyłączeniu pozostaw pieczoną wieprzowinę w piekarniku na 20-30 minut.

Podawać pokrojone na małe plasterki i posypane rozmarynem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy