Kiełbasa w sklepach staram się nie kupować, ale zamiast tego pieczę wieprzowinę z musztardą w piekarniku. Mięso można podawać na ciepło i na zimno, pokroić na kanapkę i zabrać ze sobą na przekąskę. Jeśli nie lubisz pikantnych, użyj słodkiej musztardy. Okazuje się też bardzo smaczny!
Składniki
- wieprzowina (szyja) – 1 kg
- musztarda (ostra) – 2 art. l
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- Olej roślinny (rafinowany) – 2 art.
- rozmaryn - 2 gałązki
- sól (duży) – 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść wieprzowinę z nadmiaru folii, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
Osobno wymieszaj olej roślinny, musztardę, sól i paprykę z groszkiem.
Posmaruj mięso marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Wyjmij wieprzowinę i dobrze podgrzej w temperaturze pokojowej.
Zawiń mięso w folię i wyślij na 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Rozwiń folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 20 minut, aby uzyskać złotą skórkę.
Po wyłączeniu pozostaw pieczoną wieprzowinę w piekarniku na 20-30 minut.
Podawać pokrojone na małe plasterki i posypane rozmarynem.