Wiadomo, że prawidłowe upieczenie steku wymaga uważności i wyraźnego śledzenia czasu. Jeśli ta opcja Ci nie odpowiada, przygotuj danie w piekarniku. Dzielę się niezwykle prostym przepisem na soczysty stek wieprzowy w piekarniku.
Składniki
- wieprzowina (osheek) – 600 g
- sos sojowy - 1 art.
- oliwa z oliwek - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 łyżeczka
- sól morska (duży) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wieprzowinę, osusz i pokrój w steki o grubości około 2 centymetrów.
Wymieszaj paprykę z groszkiem w moździerzu, wymieszaj z solą, sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Za pomocą powstałej mieszanki posmaruj steki ze wszystkich stron. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Zawiń mięso w dwie warstwy folii i wyślij na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Ostrożnie rozwiń folię, zmniejsz temperaturę do 180 stopni i gotuj przez kolejne 5 minut. Lub dłużej w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia.
Ułóż gotowe steki na desce do serwowania i pokrój.